EPC wordt BENG: wat betekent dit voor mijn ontwerp?

Het ontwerp van de architect heeft meer invloed op de BENGberekening dan op de EPCberekening. Architecten: houd hier nu al rekening mee! U zult bewuster moeten ontwerpen met de regels van de physica om te voldoen aan de BENG 1.

Op dit moment voldoen gebouwen relatief eenvoudig aan de EPC-eisen. Dit komt omdat het installatieconcept de grootste invloed heeft op de score. Ook woningen die geen rekening houden met physica voldoen met een paar PVpanelen meer eenvoudig aan de eis, maar dit gaat veranderen!

Het installatieconcept heeft een grote invloed op de BENG 2 en 3 maar niet op de BENG 1 (met uitzondering van de ventilatie, dit heeft te maken met transmissieverliezen en koeling). Op onze pagina BENG- Ontwerp Tips en tricks vindt u alvast een samenvatting met concrete adviezen uit onze onderzoeken.

Hoe beïnvloed je als architect de BENG 1 met het ontwerp?

De BENG 1 is de totale energiebehoefte in kWh/m² voor verwarming en koeling. Met energiebehoefte wordt bedoeld: de totale vraag van het gebouw als ontwerp. Het motto: voorkom onnodig gebruik van energie.

Als architect ga je hier als volgt mee om:

 1. Bouw compact, reduceer complexe vormen die resulteren in veel verliesoppervlaktes.
 2. Maak gebruik van goede, welgeplaatste overstekken op zuidgeoriënteerde gevels (ZO, Z en ZW). Het idee hiervan is dat de zon binnenkomt in de winter (lage stand van de zon, schijnt onder het overstek door naar binnen) om de woning te verwarmen. In de zomer wordt de zon buiten gehouden door het overstek door de hogere stand van de zon. Ook is het mogelijk om i.p.v. een overstek te kiezen voor buitenzonwering. 
 3. Detailleer nauwkeurig en het liefst met de SBRdetails. Op deze manier worden de lineaire koudebruggen geminimaliseerd en kan er gerekend worden met de uitgebreide methode van koudebruggen. Daarnaast ligt er bij de SBRdetails extra nadruk op luchtdicht bouwen (Qv10-waarde). Ook dit draag bij aan een daling van de transmissieverliezen.
 4. Houd rekening met de bouwmethode. Een houtskeletbouw (HSB) constructie heeft een lagere thermische massa in vergelijking met een betonconstructie. Een betonconstructie houdt de temperatuur langer vast. Dit heeft een positief effect op de energiebehoefte. 
 5. De locaties van ramen en deuren hebben een flinke invloed op de BENG 1:
  1. Noord: ramen op het noorden zorgen voor verliesoppervlaktes
  2. Zuid: zorg dat dit altijd in combinatie gaat met een overstek of buitenzonwering
  3. Oost en west: te grote oppervlaktes op het oosten en westen kunnen ook voor oververhitting zorgen. Let op dat een overstek voor oost en west veel minder effectief werkt, omdat de zon hier snel van hoogte verandert. Bij grote glasoppervlaktes op deze oriëntaties adviseren wij buitenzonwering.
 6. Passieve koeling door ventilatie: een spuiventilatieplan dat s avonds kan worden gebruikt als nachtventilatie heeft een positieve invloed. Denk hierbij aan een plan dat ook voor doorstroming zorgt tussen de verdiepingen. 

Advies in het verlagen van de BENGscores

Wekelijks publiceren wij nieuwe onderzoeken m.b.t de BENGberekening. Hierdoor zijn wij erg goed op de hoogte van alle onderdelen die nieuwe energieprestatie met zich meebrengt. Zo weten wij precies hoe je de indicatoren kunt verlagen. Neem contact met ons op voor advies of vraag een offerte aan!