Rentekorting hypotheek bij EPC < 0,4

Bij het kopen van een nieuwe woning krijgt u een rentekorting van 0,2% op uw hypotheek als u aan kunt aantonen dat u woning een EPC van minimaal 0,4 of lager heeft.

Om dit aan te tonen heeft u een EPC berekening nodig. Aan de hand van onze ervaring kunnen wij u goed adviseren of het slim is om een berekening op te stellen. Soms is het niet mogelijk om aan deze score te voldoen waardoor het opstellen van de berekening weggegooid geld is. 

In het onderstaande artikel beantwoorden wij de volgende vragen:

  1. Voldoet mijn woning aan een EPC van minimaal 0,4 of lager?
  2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn woning voldoet aan een EPC van 0,4 of lager?

Heeft mijn woning een EPC van 0,4 of lager

Sinds 1 januari 2015 is de EPC norm voor nieuwbouwwoningen en appartementen < 0,4. Dit betekend echter niet dat alle woningen die in 2015 zijn gebouwd voldoen aan deze score. Als de vergunning was aangevraagd voor 1 januari 2015 dan kan het zo zijn dat uw woning nog onder de oude EPC eis van 0,6 valt. 

Let op: Dit betekent niet dat alle woningen die voor 2015 zijn gebouwd niet voldoen of kunnen voldoen. Er zijn genoeg projecten waarbij duurzaamheid en energiezuinigheid een grote rol spelen waardoor uw EPC score veel lager uitvalt.

Ook is het mogelijk dat u in de tussentijd verschillende aanpassingen heeft gedaan aan uw woning, denk hierbij aan extra isolatie, dubbel glas, een warmtepomp, zonnepanelen of collectoren. Al deze onderdelen hebben een positieve invloed op de EPC.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn woning toch voldoet aan de EPC score voor de hypotheekrentekorting?

Mocht het zo zijn dat u graag wilt profiteren van de hypotheekrentekorting maar nog niet voldoet aan een score van 0,4, ben dan niet getreurd.

De EPC is zeer gebiased voor zonnepanelen. Dit betekend dat ook bij zeer oude woningen, met slechte of zelfs geen isolatie het goed mogelijk is om een EPC score van 0,4 of lager te realiseren. De goedkoopste en eenvoudigste manier om hieraan te voldoen is het plaatsen van PV panelen op het dak. 

Als u bij ons een offerte aanvraagt zullen wij uw situatie beoordelen en uw adviseren. Zo heeft u direct een indicatie of uw woning mogelijk wel of niet voldoet. Daarnaast laten wij u ook meteen weten of het een goed idee is om de woning te verduurzamen voor de korting op de hypotheek of niet.