Voorschriften: Omgaan met onbekende en onduidelijke gegevens – BENG
Wij berusten ons op het volgende: ISSO 75.1 en 82.1 paragraaf 5.1.1” De opdrachtgever en EP adviseur moeten samen vaststellen welke informatie van het gebouw van de opdrachtgever gebruikt mag worden bij het vaststellen van de energieprestatie”.
Voorschriften
In de fase van de aanvraag omgevingsvergunning zijn niet alle gegevens altijd beschikbaar, waardoor het niet altijd duidelijk is wat we moeten invoeren. ISSO geeft twee zaken aan: 1) je bepaald dit in overleg met de opdrachtgever en 2) je volgt de schema’s van ISSO 75.1 en 82.1 waardoor je verplicht bent in te klappen of forfaitaire te rekenen. Het probleem is dat als wij nummer 2 kiezen, en deze schema’s volgen, er bij de aanvraag omgeving ongunstig gerekend wordt en dat het gebouw bij oplevering vele malen zuiniger is dan de norm. Dit zorgt ervoor dat de opdrachtgever onnodig hoge kost moet maken om te voldoen aan de eisen. Om dit te voorkomen hebben wij een lijst opgesteld met voorschriften die wij standaard hanteren. De voorschriften hanteren wij als informatie nog niet bekend is of onduidelijk voor ons is. De voorschriften zijn samengesteld met verschillende ervaren installaties adviseurs, uitvoerders en gecertificeerde EP adviseurs. De voorschriften zullen in 9 van de 10 situaties kloppen, het proces versoepelen, voordelig zijn voor de opdrachtgever en een reëel beeld presenteren van wat er in werkelijkheid wordt toegepast.
BENG Berekening
Als opdrachtgever dient u aan te geven of u hier akkoord mee gaat. Met uw akkoord bevestigt u dat onze voorschriften worden nageleefd. Daarnaast is het belangrijk dat u de voorschriften die wij stellen, presenteert aan uw installateur/ uitvoerder. De exacte voorschriften en invoer vind u in de BENG Berekening. Uiteraard mag de installateur of uitvoerder afwijken en zijn eigen plan trekken m.b.t. bijvoorbeeld de installaties (dit verwachten wij ook, wij zijn namelijk geen installatie adviseurs), maar de afwijking dient wel aan ons of de partij die het energielabel opstelt doorgegeven te worden zodat de BENG berekening altijd voldoet aan de minimumeisen. Een andere oplossing is dat installateur/ uitvoerder eerder te betrekken bij het traject van de aanvraag omgevingsvergunning zodat wij alles wat hij/zij voorschrijft kunnen invoeren. Uit ervaring weten wij dat dit vaak niet het geval is (zeker niet bij particulier opdrachtgeverschap). Daarom hebben wij voor u een voorschriften lijst opgesteld.
Onderstaand zijn onze voorschriften gepresenteerd van verschillende uitgangspunten die een significante impact hebben op de berekening. In het invulformulier BENG dat u via onze website heeft u ingevuld, heeft u aangegeven welke uitgangspunten wij kunnen hanteren, deze zullen wij invoeren en aanvullen met onze voorschriften. Deze voorschriften worden gehanteerd bij onduidelijkheden of als de gegevens bij de start van het project bij ons niet bekend zijn.
Let op: Wij zijn geen installatieadviseurs en zijn niet verantwoordelijk voor de werking van de installaties die aan onze voorschriften voldoen. De installateur bepaald het definitieve installatieconcept en is verantwoordelijk voor de werking hiervan. Onze voorschriften zijn een aannames van de werkelijkheid, die zorgen voor onnodige hoge bouwkosten van de opdrachtgever.
Verwarmingssysteem
Opwekker – Verwarming
- Als de opwekker een warmtepomp betreft, dan voldoet deze warmtepomp altijd aan tabel 9.28 NTA 8800. Wij eisen dat de installateur ervoor zorgt dat er altijd een warmtepomp wordt gekozen die minimaal voldoet aan tabel 9.28. Zo niet dan heb je een slechte warmtepomp en dat is niet de bedoeling.
- Als de bron voor de warmtepomp grondwater betreft, en het type systeem is onbekend, dan wordt er standaard gekozen voor een doubletsysteem. Recirculatiesystemen hebben tijdelijke vergunningen en zijn dus niet acceptabel voor nieuwbouwprojecten.
- Als opwekker CV ketel – biomassa betreft gaan wij er standaard van uit dat dit voldoet aan Bijlage R van de NTA 8800.
Distributie – Verwarming (water gedragen systeem)
- Tweepijpsysteem
- Ontwerp aanvoertemperatuur standaard op 35 graden bij water gedragen systemen.
- Mits van toepassing: Isolatie leidingen buiten verwarmde schil wel geïsoleerd.
- Mits van toepassing: Isolatie kleppen en beugels buiten verwarmde schil wel geïsoleerd.
Tapwatersysteem
Opwekker – Tapwater
- Als de opwekker warmtepomp betreft, dan voldoet warmtepomp altijd aan tabel 9.28 NTA 8800. Wij eisen dat de installateur ervoor zorgt dat er altijd een warmtepomp wordt gekozen die minimaal voldoet aan tabel 9.28. Zo niet dan heb je een slechte warmtepomp en dat is niet de bedoeling.
Distributie – Tapwater
- In grondgebonden woningbouwprojecten nooit circulatieleiding aanwezig.
Afgifte – Tapwater
Hoogte vloer tot tappunt
- Douche: 1,2 meter
- Bad: 0,8 meter
- Aanrecht: 0,8 meter
- Tappunt opwekker: 1,6 meter
Koelsysteem
Distributie – Koeling
- Ontwerptemperatuur bij indirecte expansie (watergedragen distributiesysteem) altijd aanvoer 17 graden retour 21 graden ongeacht de opwekker.
- Mits van toepassing: Isolatie leidingen buiten verwarmde schil wel geïsoleerd.
- Mits van toepassing: Isolatie kleppen en beugels buiten verwarmde schil wel geïsoleerd.