Veelgestelde vragen > Bouwbesluitberekeningen > Spuiventilatieberekening

Vragen over de Spuiventilatieberekening

Alle antwoorden op een rij!

Per gebruiksfunctie is aangegeven of er wel of geen verplichting is voor een spuiventilatie berekening. Over het algemeen geldt dat het voor woonfuncties, bijeenkomstfunctie(kinderopvang) en onderwijsfuncties (basisonderwijs) verplicht is. Zie ook : https://www.handelbouwadvies.nl/bouwbesluitberekeningen/spuiventilatieberekening/spuiventilatieberekening-bouwbesluit-eisen-en-tabellen/

Wij horen wel eens dat sommige gemeentes hier nooit om vragen, of dat men dit standaard niet opstelt. Dit kan best, maar dat is niet correct. Het is een belangrijk onderdeel dat gelinkt is aan comfort en gezondheid. Het advies is om dit altijd mee te nemen.

Zorg dat iedere verblijfsruimte (VR) en te openen raam of deur heeft. De eisen van de spuiventilatie gaan per /m2 GBO. Hoe groter de verblijfsruimte, hoe meer te openen ramen of deuren u nodig heeft. Wij zien vaak dat men een te openen raam of deur vergeet in een kantoor, speelkamer of slaapkamer. Als u rekening houd met minimaal één raam in de slaapkamers, en in de grote vertrekken minimaal twee, dan kom je in de meeste gevallen automatische uit. Het is geen hele strenge eis.

Het bouwbesluit maakt onderscheid in verblijfsruimtes (VR) en verblijfsgebieden (VG). Een verblijfsgebied kan bestaan uit meer dan één verblijfsruimte. Voorbeeld: Twee slaapkamers die naast elkaar liggen (muur tussen de ruimtes is niet dragend), horen samen in één verblijfsgebied. Wat heb je hier aan?

Eisen voor nieuwbouw:

  • Verblijfsgebied GBO x 6 L/s
  • Verblijfsruimte GBO x 3 L/s

De twee slaapkamers in het bovenstaande voorbeeld moeten samen voldoen aan de eisen van een VG ( GBO x 6 L/s), maar apart op verblijfsruimte niveau aan GBO x 3 L/s. Dat betekend dat je dus ruimtes die samen liggen in een verblijfsgebied mag gebruiken ter compensatie van elkaar. Zorg dat de ruimte dus minimaal 3 L/s per m2 haalt, en de ruimtes samen minimaal 6 L/s per m2.

Een goed ingericht spuiventilatie plan kan gebruikt worden voor het koelen van een gebouw. Zo kun je slaapkamers goed door laten luchten via de eigen kamer, maar ook via andere kamers. Ramen die je tegenover elkaar open kan zetten, hebben een 4x zo hoge doorstroomcapaciteit dan ramen die in een hoek van 90 graden op elkaar staan geschematiseerd. Voor meer tips kunt u hier terecht: https://www.handelbouwadvies.nl/bouwbesluitberekeningen/spuiventilatieberekening/spuiventilatieberekening-ontwerp-tips-en-tricks/