Veelgestelde vragen > BENG Berekening > Qv10 waarde (luchtdichtheid)

QV10 waarde (luchtdichtheid)

Alle antwoorden op een rij!

De QV10-waarde drukt de luchtdichtheid van een gebouw uit in een getal. Luchtdichtheid is enorm belangrijk, want een goed geïsoleerde woning kan zijn isolatie eigenschappen verliezen door een slechte luchtdichtheid. Hoe luchtdichter er wordt gebouwd, hoe beter de isolatie werkt.

Een QV10 van 0,4 is de waarde die eigenlijk iedereen zou moeten halen met een enkele kierdichting en een normale uitvoering. Dit is dus minimaal. Een waarde van 0,15 is extreem laag, denk hierbij aan passief huis uitvoeringen.

QV10 en bouwmethodes:

  • Voor een traditionele bouwmethode is een waarde tussen 0,3 en 0,4 goed haalbaar.
  • Voor HSB, staalframe en CLT kan dit eenvoudiger lager naar 0,2-0,3.

In de BENG berekening staat altijd welke Qv10 waarde wij gehanteerd hebben, ook geven we dit altijd aan bij het versturen van het concept. Als wij het niet aangeven bij het versturen van de conceptberekening, dan betekent dit dat er geen aanvullende maatregelen nodig zijn voor uw woning. Hiermee bedoel ik: De QV10 waarde kan forfaitaire blijven staan in de berekening. Uw woning voldoet dus zonder aanvullende maatregelen te treffen.

Tip:

Onze tip is om bij opdrachtverstrekking, de uitvoerder op de Qv10 waarde te wijzen. Ook als u geen aanvullende maatregelen nodig heeft conform de BENG. Het is altijd goed om aan te geven (of te eisen) dat er minimaal een waarde van 0,3-0,4 gehaald dient te worden.

Als er een lagere waarde dan forfaitaire wordt aangehouden, dan dient er bij oplevering een meting (blowdoortest) uitgevoerd te worden.

Wordt er forfaitaire gerekend, dan hoeft er GEEN blowdoortest te worden uitgevoerd.

Advies: 

Spreek altijd met de uitvoerder een waarde van 0,3 of 0,4 af, en controleer dit met een blowdoortest bij oplevering. Een blowdoortest dient conform NEN 2686 (1988) inclusief aanvullingsblad A2 (2008) uitgevoerd te worden. Partijen die dit aanbieden, moeten hiervoor gecertificeerd zijn, maar het is altijd goed om dit na te vragen.

Kosten gaan vanaf €350,- . Wij doen deze metingen zelf niet, maar dit is de marktconform vanaf prijs die bij ons bekend is.