Veelgestelde vragen > MPG Berekening > Materiaalkeuzes en invoer

Materiaalkeuzes en invoer

Alle antwoorden op een rij!

De MPG-berekeningssoftware is nog niet volledig: maandelijks zijn er updates die materialen toevoegen aan de Nationale Milieudatabase. Dit betekent dat een groot deel van de toe te passen bouwmaterialen nog niet opgenomen zijn in de Nationale Milieudatabase. Hierdoor kan de adviseur de materialen in de berekening niet altijd matchen met materialen die u gaat toepassen. De bouwplantoetser is dus genoodzaakt om de materialen op een alternatieve wijze in te voeren. Dit is een bekend probleem en conform de regelgeving.

Meer informatie vindt u:https://www.handelbouwadvies.nl/de-resultaten-van-een-mpg-berekening/#anchor10

PV panelen zijn erg slecht voor de MPG Score. Als de score niet voldoet, komt dit in 9 van de 10 gevallen door het aantal PV panelen. We lossen dit op de volgende manieren op:

  • De methodiek stelt: Alleen de PV panelen voor het gebouwgebonden energieverbruik dienen ingevoerd te worden. Als u dus veel elektra opwekt, hoeven wij niet alle PV panelen in te voeren.
  • We vullen de BENG Berekening aan tot het minimaal aantal PV panelen dat nodig is om te voldoen aan het bouwbesluit, vervolgens matchen we de minimale hoeveelheid met de MPG berekening. Het kan dus zijn dat wij niet alle PV panelen toekennen die u getekend heeft op het dak, omdat die hoeveelheid ervoor zorgt dat de score niet wordt gehaald.

Aangezien wij niet ieder product kunnen invoeren, dienen wij alternatieve invoer keuzes te maken. Deze keuzes worden soms onderbouwd met een opmerking gelijke mpg/ehd of hoogste mpg/ehd. Een opmerking is niet altijd nodig.

Gelijke mpg/ehd verwijst naar een product met een soortgelijke milieulast.

Hoogste mpg/ehd verwijst naar een product met een hogere milieulast, dit wordt vaak toegepast als het onduidelijk is wat er wordt toegepast OF als het niet duidelijk is wat de milieulast is van het toegepaste materiaal.