Duurzaam bouwen is een spel van milieu en energie

Auteur: Drs. Tim Mijzen

Het begrip duurzaamheid is verwarrend in de bouwwereld. Dit komt omdat iedereen een verschillend beeld heeft van het begrip duurzaam bouwen. Voor ons is duurzaamheid een spel van milieu en energetische technieken; een onderscheid tussen grondstoffen en bouwproducten in vergelijking met energiezuinige woningontwerpen en installatietechnieken.

In dit artikel gaan we de volgende onderdelen bespreken:

Duurzaam wonen, met het oog op het milieu

In dit onderdeel leggen we de focus van duurzaam bouwen op het onderdeel milieu.

Ecologisch Bouwen

Dit is een bouwmethode waarbij de nadruk vooral ligt op houtsoorten en duurzame producten. Het is een relatief nieuwe tak van sport, die bewust omgaat met grondstoffen. De huidige traditionele grondstoffen zijn eindig. Bij deze methode zijn we op zoek naar natuurlijke producten die de traditionele grondstoffen kunnen vervangen. Een veel voorkomend voordeel van milieuvriendelijk bouwen is dat er gebruik wordt gemaakt van materialen die ademen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hennep, dit is een duurzaam en vochtregulerend materiaal. 

Ook zien we dat er steeds meer wordt gelet op ecologische installatiesystemen. Denk hierbij aan een pelletkachel of een biomassaketel. 

Circulair bouwen

In het kort omvat Circulair Bouwen het streven naar een zichzelf herstellend systeem. Dit betekent dat er moet worden gekeken naar ieder aspect van de cirkel: niet alleen materiaal en energie, maar ook naar transport, waterbesparing en ecologie. Het begrip is zo breed dat het ook rekening houdt met de bruikbaarheid of functie van een gebouw. Is het gebouw flexibel en eenvoudig aanpasbaar naar een andere functie en is het gebouw levensloopbestendig?

De overheid streeft naar een circulaire economie, maar legt ook subsidies in het energiezuinig maken van woningen. Een goed voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen. Dit wordt erg gepromoot door de overheid. We weten dat deze panelen qua materialen niet goed zijn voor het milieu, maar ze zorgen wel voor het duurzaam opwekken van energie. Hoe gaan we om met een product als dit in circulair bouwen?

Wij zijn van mening dat circulair bouwen een containerbegrip is geworden. Er is nog veel discussie rondom dit onderwerp wat het voor vooruitstrevende opdrachtgevers erg moeilijk maakt. Wat is nou duurzaam en wat niet?

Experts zijn van mening dat het bij circulair bouwen niet per se gaat om bouwen, maar om het circulair beheer van grondstoffen. In de milieuprestatie gebouwen berekening is dit mooi verwerkt. 

Ons advies? Streef naar wat u belangrijk vindt. Maar ga niet te diep door in circulair bouwen. Er is nog veel onderzoek nodig voordat hier echt goed over kan worden geadviseerd.

Duurzaam huizen bouwen, met het oog op energiezuinigheid

Het juist omgaan met energie is ook een onderdeel van duurzaam bouwen. Hierbij spelen zowel ontwerpaspecten als installatiekeuzes en grote rol. Onderstaand vindt u een beknopte samenvatting van verschillende ontwerp- en installatiekeuzes.

Energieneutraal gebouwontwerp

Het architectonische ontwerp heeft een grote invloed op duurzaam bouwen. Denk hierbij aan de vorm van een gebouw, de oriëntatie van de ramen en gevels, het gebruiken van buitenzonwering of overstekken, de isolatiediktes van het glas, de kozijnen en de gevelconstructies. Een juist samenspel van deze componenten draag bij aan een duurzame en energiezuinige woning. Dit gaan we ook terugzien in de nieuwe bijna energieneutrale gebouwen berekening.

Duurzame energie door installaties

Installaties zijn de belangrijkste componenten als we spreken over energiebesparingen. Dit heeft te maken met de verschillende installatiesystemen. Een warmtepomp bodem heeft bijvoorbeeld een rendement van 5 (COP), waar een elektroboiler een rendement heeft van 0,95 (COP). Dit betekent dat een elektroboiler ruim vijf keer zoveel energie nodig heeft om dezelfde warmte op te wekken! Een ander voorbeeld is een gebalanceerd ventilatiesysteem met een WTW: er zijn systemen die tot wel 98% warmte terugwinnen. Een traditioneel natuurlijk ventilatiesysteem heeft geen WTW, waardoor er veel warmteverliezen zijn door ventilatie. Installaties kosten altijd energie, maar er zitten enorme verschillen in de hoeveelheid energie die systemen nodig hebben.

Uiteraard hebben we ook zonnepanelen en zonnecollectoren die zonlicht omzetten naar elektriciteit en warm water. 

Wilt u meer weten over het ontwerp en verschillende installaties? Kijk dan eens verder in onze bibliotheek. Onze website staat vol met praktische en concrete ontwerp tips en tricks.

Advies duurzaam bouwen

Vraag bij ons een offerte aan, zodat wij u kunnen adviseren met het oog op milieu en energie!

Delen via social media