Verschil tussen dubbel en triple glas?

Auteurs: Drs. Tim Mijzen, Ir. Bas Cuijpers

Wat is het verschil tussen dubbel en triple glas? Is de meerprijs voor triple de investering waard of is dubbel glas meer dan voldoende?

Om hier een goed antwoord op te geven, hebben wij onderzoek gedaan naar het verschil tussen beiden op de resultaten van de Energieprestatieberekeningen en de BENG berekening.

Onderstaand vindt u twee vergelijkingstabellen: tabel 1 presenteert de belangerijkste verschillen en tabel 2 presenteert de resultaten van onze studie. 

Tabel 1. Vergelijking dubbel en triple glas:

Dubbel glas (HR++)Tripple glas (HR+++)
Prijs€ 80 per m²€ 120 per m²
U-waarde1,20,5-0,9
GeluidsisolatieGem. gezien slechterGem gezien beter
Condens (buiten)Minder lastMeer last

* Ook de Uwaarde van het kozijn is belangrijk! Kiest u voor een slecht geïsoleerd kozijn, dan heeft de winst op het triple glas vrijwel geen zin.

** Er is ook akoestisch dubbel glas op de markt. Het kan voorkomen dat dergelijk glas een betere geluidsisolerende werking heeft dan triple glas. Over het algemeen heeft standaard triple glas een betere geluidsisolatie dan standaard dubbel glas.

*** Condens gaat gepaard met goed geïsoleerd glas: dit is niet te voorkomen. Aangezien triple glas beter isoleert dan dubbel glas, kan er bij triple glas meer condensatie plaatsvinden. Dit fonomeen zal vooral in de ochtenden plaatsvinden en trekt gedurende de dag (zodra de temperatuur buiten stijgt) weer weg.

Tabel 2. Vergelijking dubbel en triple glas op de EPC en BENG-Indicatoren:

Toepassing triple i.p.v. dubbel glas*
Gem. verschil EPC -0,0281
Gem. verschil BENG 1-7,110 kWh/m²
Gem. verschil BENG 2-4,270 kWh/m²
Gem. verschil BENG 3+0,26 %

* Het gemiddelde verschil is gebaseerd op de studie van HBA B.V. Deze studie is (nog) niet openbaar beschikbaar gesteld. N= 30 vrijstaande woningen.

Keuzeboom: vereenvoudig uw keuze 

Houdt er echter rekening mee dat bovenstaande tabel gebaseerd is op de gemiddelde verschillen. Vandaar dat keuzes, enkel gemaakt op basis van deze tabel, in sommige gevallen uw resultaten negatief kunnen beïnvloeden.

Onderstaand vindt u een keuzeboom die voor negen van de tien opdrachtgevers de gewenste uitkomst biedt:

Keuzeboom dubbel of triple glas

Conclusie

Het blijft een moeilijke keuzen tussen dubbel en triple glas.

Dubbel glas voldoet ruim voor de gemiddelde eindgebruiker en zorgt voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding. In de meeste situaties is dubbel glas dan ook de  juiste keuze.

Triple glas is voor de eindgebruiker die het niet erg vindt om wat meer te betalen en voor wie extra geluidsisolatie een rol kan spelen. Met de opkomst van de BENG-berekening is het echter mogelijk dat u drievoudige beglazing nodig heeft om te voldoen aan de nieuwe normering. Dit komt onder andere door de significante daling in de BENG 1 en 2 waar drievoudig glas voor zorgt.

Is triple glas beter dan dubbel glas? Ja: het heeft een hogere isolatiewaarde en zorgt voor een forse verlaging op de BENG 1 en 2. Maar het is ook een stuk duurder. Dit geld kunt u in de meeste gevallen vaak beter in PVpanelen of andere installaties investeren.

Delen via social media