Rentekorting hypotheek bij EPC < 0,4

Auteur: Drs. Tim Mijzen

Bij het kopen van een nieuwe woning krijgt u een rentekorting op uw hypotheek als u aan kunt aantonen dat u woning een EPC van minimaal 0,4 (soms 0,6 afhankelijk van de bank) of lager heeft.

Om dit aan te tonen heeft u een EPC berekening nodig. Aan de hand van onze ervaring kunnen wij u goed adviseren of het slim is om een berekening op te stellen. Soms is het niet mogelijk om aan deze score te voldoen waardoor het opstellen van de berekening weggegooid geld is. 

In het onderstaande artikel beantwoorden wij de volgende vragen:

  1. Voldoet mijn woning aan een EPC van minimaal 0,4 of lager?
  2. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn woning voldoet aan een EPC van 0,4 of lager?
  3. Gecertificeerde berekening EPA/ EI of EPC Berekening? 
  4. Garantie 0 op de meter woning 

Heeft mijn woning een EPC van 0,4 of lager

Sinds 1 januari 2015 is de EPC norm voor nieuwbouwwoningen en appartementen < 0,4. Dit betekent echter niet dat alle woningen die in 2015 zijn gebouwd voldoen aan deze score. Als de vergunning was aangevraagd voor 1 januari 2015 dan kan het zo zijn dat uw woning nog onder de oude EPC eis van 0,6 valt. 

Let op: Dit betekent niet dat alle woningen die voor 2015 zijn gebouwd niet voldoen of kunnen voldoen. Er zijn genoeg projecten waarbij duurzaamheid en energiezuinigheid een grote rol spelen waardoor uw EPC score veel lager uitvalt.

Ook is het mogelijk dat u in de tussentijd verschillende aanpassingen heeft gedaan aan uw woning, denk hierbij aan extra isolatie, dubbel glas, een warmtepomp, zonnepanelen of collectoren. Al deze onderdelen hebben een positieve invloed op de EPC.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn woning toch voldoet aan de EPC score voor de hypotheekrentekorting?

Mocht het zo zijn dat u graag wilt profiteren van de hypotheekrentekorting maar nog niet voldoet aan een score van 0,4, wees dan niet getreurd.

De EPC is zeer gebiased voor zonnepanelen. Dit betekent dat ook bij zeer oude woningen, met slechte of zelfs geen isolatie het goed mogelijk is om een EPC score van 0,4 of lager te realiseren. De goedkoopste en eenvoudigste manier om hieraan te voldoen is het plaatsen van PV panelen op het dak. 

Daarnaast zijn er uiteraard nog  veel meer mogelijkheden om tot een EPC score < 0,4 uit te komen.

Gecertificeerde berekening EPA/ EI of EPC Berekening?

Er zijn twee soorten berekeningen/ adviseurs: 

  1. EPC Berekening /adviseur
  2. EPA/ EI berekening / adviseur 

Een EPA/ EI berekening heeft als hoofddoel het afmelden van een energielabel. Voor het afmelden van een energielabel dient de EPA adviseur gecertificeerd te zijn. Hiervoor dient de adviseur op locatie aanwezig te zijn om alles na te meten en te controleren. De certificering bestaat uit verschillende invoer en controle protocollen die de adviseurs op locatie uitvoeren. 

De EPC berekening is in het leven geroepen om de energiezuinigheid van nieuwbouwwoningen te beoordelen. Deze berekening is nodig voor de vergunningsaanvraag (voor de bouw). Hierdoor hoeft er voor deze berekening geen bezoek op locatie plaats te vinden. Daarnaast is het niet noodzakelijk om gecertificeerd te zijn om een EPC berekening op te stellen. Let op: als je hier geen expert in bent, dan keurt de gemeente/ controleur deze berekening natuurlijk niet goed. 

Een groot misverstand is dat sommige instanties onder de impressie zijn dat er gecertificeerde EPC berekeningen/ adviseurs zijn. Dit bestaat simpelweg niet! Ook is het niet correct om te zeggen dat als je een gecertificeerde EPA adviseur bent je dan ook een gecertificeerde EPC adviseur bent. 

Garantie 0 op de meter certificaat

0 op de meter betekent dat je gemiddelde energiegebruik, aan het einde van het jaar en onderaan de streep 0 is. 

Een misvatting is dat er garantie 0 op de meter certificaten/ rapportages zijn. Dit is niet mogelijk met de EPC berekening. Wellicht dat er partijen zijn die hun eigen voorwaarden hanteren voor dit soort garanties. Als er partijen zijn die dit soort garanties geven, dan zijn die garanties onder heel veel voorwaarden!

Een EPC berekening met een score van 0,0 betekent dat het gebouwgebonden energiegebruik van de woning 0 is. We spreken hier over verwarming, tapwater, koeling, ventilatie en verlichting. Hier zit het gebruik van huishoudelijke apparatuur niet bij!

Op dit moment spreken we van een 0 op de meter woning bij een EPC van -0,3. Dit is een aanname voor een gemiddeld huishouden en is helemaal niet accuraat. Deze score is gebiased voor het totale oppervlakte van de woning. Daarnaast is het elektraverbruik van de gebruiker hierbij cruciaal. Werk je thuis op 2 beeldschermen, staat de Tv heel de dag aan, heb je 2 kinderen die veel game? Dan is je elektra rekening natuurlijk veel groter dan als je beiden met pensioen bent en voornamelijk buiten bent.

Voor het ene gezin is een EPC score van -0,1 voldoende voor nul op de meter, waarbij het andere huishouden een score van -0,6 nodig heeft.

Delen via social media