Verbeter het binnenklimaat met CO2 gestuurde Ventilatie

Auteur: Drs. Tim Mijzen

Het op de juiste manier ventileren van uw woning of kantoorplek draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Een CO2 gestuurd ventilatiesysteem is hiervoor de perfecte oplossing. Dit komt omdat deze meter niet alleen zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Het leidt ook tot minder ventilatieverliezen en dus lagere verwarmingskosten!

Wat is een koolstofdioxidemeter?

Bij uitgeademde lucht en verschillende huishoudelijke activiteiten komen verschillende stoffen vrij, waaronder CO2. Normale activiteiten zorgen er dus voor dat uw binnenklimaat verslechtert. Een CO2meter meet automatisch de luchtkwaliteit in huis.

voorbeeld CO2 meter

De ventilatie slaat aan, zodra het cruciale CO2 gehalte is gedetecteerd.

C02 gestuurde ventilatie

De ventilatie slaat uit, zodat het C02 gehalte op pijl is.

Wat is de invloed van een CO2meter op het ventilatiesysteem?

De meter communiceert met het ventilatiesysteem. Bij een natuurlijk ventilatiesysteem op CO2sturing geeft de meter een sein naar de zelfregelende roosters in de gevel als er een kritieke waarde is bereikt. Tegelijkertijd zal de mechanische afvoerventilator aanslaan waardoor er extra wordt geventileerd. 

Bij een mechanisch ventilatiesysteem werkt dit vrijwel hetzelfde. Wordt de kritieke waarde gemeten, dan zal de mechanische ventilatie extra “schone” lucht toevoeren. Ook zal het mechanisch afvoer ventiel meer lucht afvoeren. Hier komt ook de naam CO2sturing vandaan.

Hoe zorgt een CO2 meter voor minder ventilatieverliezen?

Stelt u zich het volgende voor. U heeft een natuurlijk ventilatiesysteem met ventilatieroosters in de gevel en een traditionele mechanische afvoer in het toilet, de badkamer en de keuken. In de ventilatieberekening is bepaald hoeveel L/s er voor iedere ruimte moet worden toe en afgevoerd. 

In de winter laat men overdag de verwarming vaak aan staan. Dit zodat uw huis lekker warm blijft en er bij thuiskomst een aangename temperatuur heerst. Maar de meeste mensen zijn echter overdag niet veel thuis. Het natuurlijke ventilatiesysteem blijft de hele dag door ventileren en trekt veel van de warmte uit de woning weg. Een mooi voorbeeld hiervan is een thermoskan waarbij u de dop open laat staan. 

Het verschil met een CO2gestuurd ventilatiesysteem is dat er alleen geventileerd wordt op het moment dat de kritieke waarde is bereikt. Dit betekent dat wanneer u van huis bent, de woning veel minder geventileerd hoeft te worden. Hierdoor verliest u dus minder warmte. Meer informatie over de verschillende ventilatiesystemen en de invloed op bijna energieneutrale gebouwen vindt u in ons artikel natuurlijke of mechanische ventilatie.

Werkt dit ook voor luchtvochtigheid?

Ja, zeker! Er zijn genoeg CO2meters op de markt die, naast CO2, luchtvochtigheid en temperatuur meten. Luchtvochtigheid op kantoor of in uw woning draagt bij aan een verslechtering van het binnenklimaat. Het kan ook zorgen voor schimmelwerking.

Zoals bovenstaand wordt uitgelegd, werkt de luchtvochtigheidsturing identiek aan de CO2sturing. Wordt er een kritieke waarde gemeten, dan zal het systeem meer gaan ventileren zodat er schonere lucht het gebouw binnenkomt.

Delen via social media