Geschiedenis van de ventilatie eisen (bouwbesluit)

Auteurs: Drs. Tim Mijzen, Marit van Dijk

In dit artikel behandelen we de oorsprong van de ventilatieberekening en de eisen die hieraan verbonden zijn. Een mooi stukje geschiedenis met aanbevelingen die uiteindelijk eisen zijn geworden. 

Waarom zijn er ventilatie eisen?

Voordat we de geschiedenis van de ventilatie eisen bespreken, is het belangrijk om te begrijpen waarom de ventilatie eisen bestaan. Ventilatie is belangrijk voor onze gezondheid. Door middel van ramen, ventilatieroosters of ventilatieprofielen (mechanische) kan je de lucht in je huis verversen. Dit is belangrijk voor het aanvoeren van zuurstof en het afvoeren van onprettige of ongezonde (geur)stoffen, zoals kooldioxide. 

Door middel van een goede luchtverversing kan er een prettig binnenklimaat gecreëerd worden in het gebouw. Ventilatie kan daarnaast worden ingezet om de binnentemperatuur en de luchtvochtigheid te reguleren. In het Bouwbesluit zijn normen vastgelegd waaraan de ventilatie in een gebouw moet voldoen.   

 Tijdlijn

< 1975: Voor 1975 waren er geen eisen waar huizen aan moesten voldoen. Tot die tijd ging het altijd om adviezen. Er werd wel, sinds de woningwet van 1901, door Gemeenten meer nagedacht over welke regels het ventileren van ruimte kon bevorderen. Dit werd gedaan met het idee om ziektes en het verspreiden van ziektes tegen te gaan. 

1975: In 1975 verschenen de eerste voorschriften van de Nederlandse overheid, maar ook dit waren nog geen eisen. De voorschriften waren als volgt: afvoer in keuken 21 l/s, afvoer in toilet 7 l/s en afvoer in badkamer 14 l/s. Ventilatie begon een rol te spelen in de bouw en onder de mensen.

1984: De gezondheidsraad gaf in 1984 aanbeveling over de ventilatie van verschillende ruimte, weer ging dit niet om eisen. In de tabel hieronder kan je de aanbevelingen van de gezondheidsraad zien:

Tabel 1. Aanbevelingen ventilatie vanaf 1984. 

VerblijfsgebiedToiletBadkamerKeuken
Ventilatiedebiet (l/s)0,9 l/s per m²71421

< 1992: in 1992 verscheen de eerste druk van het bouwbesluit. De aanbevelingen van 1984 werden nu eisen. Deze eisen worden nog steeds door ons gebruikt. Tot 1992 werden de aanbevelingen per gemeente bepaald, maar vanaf het verschijnen van het bouwbesluit werden de eisen landelijk bepaald.

Tot 1992 vond ventilatie voornamelijk plaats door ramen, deuren en kieren in gebouwen. 

Tabel 2. Ventilatie eisen vanaf 1992.

VerblijfsgebiedVerblijfsruimteToiletBadkamerKeuken
Ventilatiedebiet (l/s)0,9 l/s per m²0,7 l/s per m²71421

Waar zijn de eisen op gebaseerd?

Het onderzoek waar de ventilatie eisen op zijn gebaseerd vinden we heel wat jaren terug, dit begon al in 1850. Het ging de onderzoekers destijds vooral om het voorkomen en verminderen van geurhinder, door geuren die mensen zelf afscheiden.

2003: In 2003 verscheen de tweede druk van het bouwbesluit. Er werd niks veranderd aan de eisen voor ventilatie.

2012: In 2012 verscheen de derde druk van het bouwbesluit, ook in deze versie werd niks veranderd aan de eisen voor ventilatie.

Delen via social media