Veelgestelde vragen > BENG Berekening > Energieneutraal & Nul op de meter

Energieneutraal & Nul op de meter

Alle antwoorden op een rij!

Het begrip energieneutraal wordt graag door iedereen gebruikt, maar iedereen hanteert een andere definitie (lekker handig). De naam BENG (bijna energieneutraal gebouw), helpt ook niet met deze definitie.

Wat hebben we allemaal?

  • BENG minimaal bouwbesluit: Dit is zoals de definitie zegt een bijna energie neutraal gebouw. Echter, is dit wat misleidend, want je krijgt nog steeds een energierekening, dit is per type woning en per gebruiker anders.
  • Gebouw gebonden energieverbruik
  • Nul op de meter woning 

Het gebouwgebonden energieverbruik is niks anders dan het verbruik dat u nodig heeft voor verwarming, tapwater, koeling en ventilatie. Hier zijn elektrische apparaten, zoals stofzuigen, wasmachines, verlichting, etc. niet in meegenomen. U zult dus altijd een energierekening krijgen afhankelijk van uw eigen gebruik.

Gebouwgebonden energieverbruik op 0 is gelijkt aan een BENG 2 van 0 kWh/m2 en een BENG 3 van 100% hernieuwbare energie. 

Hierbij is het uitgangspunt om niet alleen te voldoen aan het gebouwgebonden energieverbruik (verwarming, koeling, warm tapwater en ventilatie) maar ook de huishoudelijke apparatuur. Dit betekent dat de energienota per jaar gemiddeld € 0,- is.

Let op: Het is bijna niet op voorhand te berekenen hoe uw woning nul op de meter gaat halen. Dat komt omdat het elektra verbruik enorm afhankelijk is per gebruiker, maar ook het aantal zonuren in dat jaar heeft invloed op de opbrengst van de PV panelen. Vaak zien we dat 20-40 PV panelen ervoor zorgt dat de meeste gebruikers een nul op de meter woning kunnen realiseren. Ook zijn elektrische auto’s steeds populairder wat ervoor zorgt dat u nog meer PV panelen nodig heeft. Ons advies is, begin eens met 20-30 panelen, u kunt altijd bijplaatsen*.

* Aan dit advies kunnen geen rechten worden ontleend, en kan per situatie anders zijn.

BENG 2 = 0 kWh/m2 en BENG 3 = 100% hernieuwbaar betekend dat het gebouwgebonden energieverbruik 0 is.