Veelgestelde vragen > BENG Berekening > RC-, Uw en ZTA waarde

RC-, Uw en ZTA Waarde

Alle antwoorden op een rij!

Er zijn twee methoden om de RC-waardes conform de NTA 8800 en ISSO in te voeren bij de aanvraag omgevingsvergunning:

 1. Minimaal bouwbesluit waarde hanteren (Vloer 3,7, Gevel 4,7 en Dak 6,3), voor het hanteren van deze waarde hoeft geen verdere bewijslast aangeleverd te worden. Ook is dit de standaard optie in ons invulformulier.
 2. Hogere waardes invoeren t.o.v. minimaal bouwbesluit, hiervoor gelden de volgende regels:
  • Aanleveren van product/ kwaliteitsverklaringen, waardoor het zeer aannemelijk is dat de RC waarde zoals door u in het detail is beschreven klopt. OF
  • Het aanleveren van een berekening van de RC waarde door een andere partij dan ons. Dit mag, maar wij dienen dit te controleren. Berekening dient conform NTA 8800 te zijn EN waardes moeten correct gepresenteerd worden in de detaillering. OF
  • Uitgebreid berekenen van de RC waardes door ons. Hiervoor dient u alle gegevens aan te leveren en in het detail te presenteren (diktes en lambda waardes).

Als er niet wordt voldaan aan één van de regels uit punt 2, zullen wij altijd terugvallen op de minimale eisen van het bouwbesluit.

Wilt u hogere Rc-waardes? Zorg dan dat u dit goed onderbouwd.

Eén van de meest gemaakte fouten is het verschil tussen de U en de Uw waarde.

U-waarde = van een losstaand product. Je hebt dus een U-waarde van glas en een U-waarde van het kozijn.

Uw-waarde = de combinatie waarde van het glas en het kozijn. De Uw waarde is de waarde die wij verwerken in de BENG berekening.

Meer informatie vindt u op: https://www.handelbouwadvies.nl/de-u-en-uw-waarden-berekenen/

In de BENG Berekening presenteren wij welke Uw waarde er wordt gehanteerd. Bij het versturen van de conceptberekening geven wij regelmatig aan: BENG 1 voldoet met een Uw waarde van …

Hoe weet u nou of die Uw waarde haalbaar is met dubbel of triple glas?

De beste tip is om te zorgen dat de kozijnboer of uitvoerder de Uw waardes (samengetelde waarde van het glas en kozijn) voor u berekend. Dan weet u 100% zeker dat het klopt.

Wat zijn gebruikelijke waardes? 

Om dit onderdeel goed uit te leggen is het belangrijk dat u de U waarde van glas en kozijnen weet.

HR ++ (dubbel) Glas heeft een U-waarde tussen de 1,0 en 1,2. *

HR +++ (triple) Glas heeft een U-waarde tussen de 0,5 en 0,9. *

Een houten kozijn heeft een U- waarde tussen de 0,8 (extreem goed) en 2,3. De meeste houtsoorten scoren tussen de 1,3 en 1,6. *

Een PVC kozijn heeft een U -waarde tussen de 1,0 en 2,2*

Een aluminium kozijn heeft een U-waarde tussen de 0,9 en 2,7. *

De UW-waarde is de samengestelde waarde van het kozijn en het glas. Zoals bovenstaand gepresenteerd is er een enorm verschil in de U-waardes van de kozijnen. HR++ glas met een houten kozijn is dus niet simpel te berekenen, want moet je nu uitgaan van een extreem goed kozijn van 0,8 of een slecht kozijn van 2,3? Daarom is het erg belangrijk dat u een kozijnboer heeft die de U-waarde van zijn kozijn in een product verklaring heeft staan, hoe lager de waarde hoe beter. Zonder het kiezen van een product is het dus erg lastig om te weten welke waarde u precies heeft.

HR++ glas met een houten, PVC of aluminium kozijn kan minimaal een Uw- waarde van 1,1-1,2 halen. Heeft u een Uw-waarde nodig lager dan 1,1 dan heeft u bijna altijd triple glas nodig.

* Waardes zijn uitgangspunten en kunnen afwijken van werkelijkheid (ontwikkelingen gaan erg snel).

De ZTA waarde is de zontoetredingsfactor van het glas. ZTA, g-waarde en Ggl;n zijn verschillende begrippen voor hetzelfde. Deze waarde ligt theoretische gezien tussen de 0 en de 1.

Gebruikelijke waardes:

 • Standaard HR++ glas heeft een ZTA van 0,6
 • Standaard Triple glas heeft een ZTA van 0,5.
 • Zonwerende beglazing heeft een lagere ZTA, vaak tot min. 0,2.
 • Een ZTA  tussen 0,3 en 0,6 komt het meeste voor.

Waarom is de ZTA belangrijk? 

Hoe hoger de ZTA hoe meer zontoetreding er plaatsvindt, hoe lager de ZTA hoe minder. Door de hoge isolatiewaardes is oververhitting steeds vaker een obstakel bij nieuwbouw. Het verlagen van de ZTA waarde kan een positief effect op de BENG 1 hebben. Ook zorgt het voor meer conform als uw woning veel glas op zuid georiënteerde gevels heeft. Vaak is het advies om de ZTA te verlagen in dit soort situaties. Relatief een goedkope investering, positief op de BENG 1 en positief voor het comfortniveau.