Warmtepompen, vloerkoeling en koelen via andere afgiftesystemen

Auteurs: Drs. Tim Mijzen

Warmtepompen zijn uitstekend te gebruiken voor het koelen van uw woning. Het aansluiten van de warmtepomp op de vloerverwarming (ook wel vloerkoeling genoemd) komt de laatste jaren veel voor bij nieuwbouwwoningen. Ook bij renovatie of verduurzamingsprojecten komt dit steeds vaker voor. 

In dit artikelen bespreken we:

Type warmtepompen en afgiftesystemen om te koelen

Vrijwel alle nieuwe generatie warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen. Denk hierbij aan een lucht-water, bodem- water, water- water en een lucht-lucht warmtepomp. 

De warmtepomp produceert koeling en dient dit af te geven aan de ruimtes. Dit kan op twee manieren:

(1) Water: Koud water door de vloer, een radiator, of een convector laten stromen; 

(2) Lucht: Koelen en ontvochtigen d.m.v. lucht. Denk hierbij aan een airco unit. 

Beide systemen zijn effectief in het koel houden van uw woning mits dit juist gedimensioneerd wordt. Met juist gedimensioneerd bedoelen wij het juiste totaal vermogen van de warmtepomp (kW). Daarnaast dienen de afgifte systemen per ruimte voldoende vermogen te hebben om de ruimte te koelen of te verwarmen.

Waarom is koeling belangrijk?

Bij het ontwerpen van installaties wordt er vaak enkel gekeken naar de wintersituatie. Woningen worden ontworpen om de kou buiten te houden. Onze zomers worden steeds warmer, het beter isoleren van woningen en het toepassen van relatief veel glas is de reden waarom de nieuwe generatie woningen in de zomer oververhitten. Dit is een bekend probleem. Nieuwbouw woningen, maar ook recentelijke gerenoveerde woningen hebben koeling nodig. 

De koellastberekening, kijkt naar het totale koelvermogen van het gebouw. Dit is relatief nieuw voor de woningbouw. Voor een lange tijd werden woningen voornamelijk verarmend d.m.v. een CV -ketel en koelsystemen kwamen vrijwel niet voor in woningen (met uitzondering tot de airconditioning). Sinds 1 juli 2018 moet alle nieuwbouw gasloos worden opgeleverd, maar ook de gas problematiek van nu, zorgt ervoor dat we massaal warmtepompen gaan plaatsen. Een warmtepomp kan naast verwarmen ook koelen, en kan ons voorzien in de koelbehoefte die onze woningen nodig hebben.

Juist dimensioneren doe je met een warmteverlies- en koellastberekening!

Om ervoor te zorgen dat je warmtepomp goed functioneert in de zomer én in de winter, dien je dit juist te dimensioneren. Laat het gehele plaatje op voorhand berekenen, zodat de installateur alles goed kan dimensioneren. De combinatie van een warmteverliesberekening en een koellastberekening zorgen voor warme winters, en koele zomers. 

Het niet opstellen van een warmte- en koellast berekening is enorm zonde. Je gaat nooit een goed werkend systeem krijgen zonder deze berekeningen! Hiermee loop je veel potentie mis. Er is zoveel moois mogelijk, maar dan dient dit wel correct berekend en geïnstalleerd te worden. Dit is de fout die men in de praktijk op dit moment vaak maakt. Dimensioneren net alsof het een CV-ketel is en dat kan niet. Dat is ook de reden waarom er relatief veel negatieve nieuwsberichten zijn over warmtepompen. 

Dit allemaal is eenvoudig te voorkomen, met de juiste berekeningen en de juiste installateur. 

He mooiste aan dit verhaal (zeker bij nieuwbouw) is dat de bouwkosten niet hoger zijn. In veel gevallen is het juist goedkoper als je het hele plaatje goed gedimensioneerd. 

Delen via social media