Buitenruimte Bouwbesluit

Auteurs: Drs. Tim Mijzen, Naomy van Uffelen

Bouwbesluit buitenruimte, Nieuwbouw

Een buitenruimte moet direct toegankelijk zijn vanuit de woning. Dit  telt voor woonfuncties (met uitzondering van studenten, zorg en asielzoekers). Daarnaast moet een buitenruimte aan de afdelingen hoogteverschillen en vrije doorgang van het bouwbesluit voldoen. Het doel is toegankelijkheid voor iedereen, ook voor rolstoelgebruikers.

Niet gemeenschappelijke buitenruimte

Met een niet- gemeenschappelijke buitenruimte wordt een buitenruimte bedoelt die enkel voor één woning beschikbaar is (privé balkon of tuin). Een niet-gemeenschappelijke buitenruimte moet rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit een verblijfsgebied, van de woonfunctie. De buitenruimte moet minimaal een oppervlakte van 4 m² hebben en een breedte van 1,5 meter. De buitenruimte mag niet gelijktijdig functioneren als gemeenschappelijke verkeersruimte (bijv. de galerij) en als buitenruimte.

Afb. 1 . Niet- gemeenschappelijke buitenruimte

Buitenruimte bouwbesluit

Gemeenschappelijke buitenruimte

In het geval dat de woonfunctie een gebruiksoppervlakte(GBO) ≤ 50 m² heeft of de verblijfsgebieden samen (VG’s) ≤ 40 m² zijn, mag er gebruik worden gemaakt van een  gemeenschappelijk buitenruimte. De gemeenschappelijke buitenruimte moet rechtstreeks toegankelijk zijn vanuit de woning of vanuit een gemeenschappelijke ruimte.  De oppervlakte van de gemeenschappelijke buitenruimte dient minimaal 1 m² per woning te bedragen. Hierbij geld een minimum oppervlakte van 4 m²  met een breedte van tenminste 1,3 m. Twee woningen dienen dus  4 m²  aan gemeenschappelijke buitenruimte te hebben. Bij zes woningen is dit 6 m². Hierbij blijft de minimaal breedte van tenminste 1,3 m tellen.

Afb. 2 . Gemeenschappelijke buitenruimte, 2 woningen

Bouwbesluit buitenruimte

Afb. 3 . Gemeenschappelijke buitenruimte, 6 woningen

Bouwbesluit gemeenschappelijke buitenruimte

Uitzonderingen voor een buitenruimte

Elk bouwwerk, woning of woongebouw  moet over een buitenruimte beschikken. Met de volgende uitzonderingen:

  • Zorg woonfunctie
  • Studenten woonfunctie
  • Een woonfunctie door het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers waarin opvang aan asielzoekers wordt geboden.

Voor deze drie groepen is een directe toegang tot de buitenruimte niet verplicht. Wel is het advies om hiervoor ook een buitenruimte te creëren.

Buitenruimte, bestaande bouw & Renovatie 

In het geval van een bestaand bouwwerk waarbij er sprake is van een renovatie of verbouwing en de woonfunctie wordt vergroot of verkleint blijven de regels hierboven van toepassing. Met als uitzondering dat het niveau van de eisen afhankelijk is van het rechtens verkregen niveau.

Delen via social media