Kwaliteitsverklaringen installaties (BCRG en Kiwa)

Auteur: Drs. Tim Mijzen

Installaties forfaitaire of met een kwaliteitsverklaring?

Er zijn twee opties voor het invoeren van installaties in de BENG software. 

  1. Installatie invoer met kwaliteitsverklaring 
  2. Forfaitaire invoer

Installatie invoer met Kwaliteitsverklaring

Door bij de aanvraag omgevingsvergunning te kiezen voor een specifiek product (met kwaliteitsverklaring) kom je veel gunstiger uit op de BENG 2 en 3 indicator. Wel is het verstandig om in dit stadia ook een warmteverliesberekening op te laten stellen, zodat je ook weet hoeveel kW het verwarmingstoestel moet zijn (dit moet je namelijk ook kiezen bij de kwaliteitsverklaring). De warmteverliesberekening is verplicht voor installateurs die een warmtepomp plaatsen. Kiest u voor een warmtepomp, dan is het slim om samen met de beng berekening ook direct de warmteverliesberekening op te laten stellen. Dit scheelt in prijs omdat we dezelfde gegevens kunnen gebruiken. Daarnaast is het in een later stadia verplicht en zorgt het voor een actuele beng score. 

Voordeel kwaliteitsverklaring

Het voordeel van een kwaliteitsverklaring is dat je er van verzekerd bent dat u een goed product aanschaf. Het systeem is namelijk gekeurd. Hoe hoger de SCOP/ COP/ rendement hoe beter het systeem presteert. In de software moeten we het rendement dat op de verklaring staat invoeren, dit zorgt ervoor dat de BENG 2 en 3 gunstiger uitkomen.

Regels invoeren verklaring

Wel zijn er een aantal regels verbonden aan het invoeren van een verklaring. Een kwaliteitsverklaringen moeten verplicht in de databank van BCRG zijn opgenomen. Als dat niet het geval is, dan mogen wij deze niet gebruiken en wordt er met een forfaitaire rendement gerekend (slechter). Product verklaringen van een fabrikant zijn dus niet voldoende. 

Van niet alle producten zijn kwaliteitsverklaringen aanwezig, dit betekend per definitie niet dat dit een slecht product is, maar met verklaring geeft dit wel meer zekerheid. 

kwaliteitsverklaringen installaties

Bovenstaand ziet u het verschil in COP (rendement) tussen een forfaitaire invoer (3,35) en een kwaliteitsverklaring (4,5).

Forfaitaire installatie invoer

Het forfaitair invoeren van een installaties heeft als voordeel dat u (nog) geen specifiek product hoeft te kiezen. U dient in onderstaand voorbeeld  uitsluitend te bepalen hoe u het gebouw wilt verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld door een lucht-water warmtepomp een bodem pomp of een pellet kachel. De software hanteert a.d.h.v het gekozen toestel (dus niet een specifiek type of product) het rendement van het verwarmingssysteem.

NTA 8800

In de NTA 8800 is voor ieder type toestel een forfaitaire rendement opgenomen. Dit rendement is een veilige waarde (relatief lage waarde) waardoor je vrij bent om in een later stadia te kiezen voor een specifiek product. Er wordt vanuit gegaan dat alle producten minimaal voldoen aan het forfaitaire rendement. Een nadeel is dat de forfaitaire waarde over het algemeen aanzienlijk lager scoort (theoretische). Hierdoor is een forfaitaire installatie invoer negatief op de BENG 2 en 3. Dit heeft al gevolg dat u bijvoorbeeld meer zonnepanelen moet toepassen om de benodigde beng eisen te halen.

Conclusie: kwaliteitsverklaring vs. forfaitaire invoer

Ons advies is om altijd te kiezen voor een product met kwaliteitsverklaring. Systemen waar een verklaring voor nodig is zijn: verwarming, tapwater, koeling, ventilatie, zonnecollectoren en zonnepanelen. Met een verklaring heeft u meer zekerheid over de kwaliteit van het product en kan u flink besparen op de bouwkosten. 

Let op: De bestaande kwaliteitsverklaringen moeten opnieuw worden gekeurd aan de richtlijnen van NTA 8800. Dit komt omdat de kwaliteitsverklaringen onder de EPC berekening getoetst zijn aan de NEN 7120. 

Tip: BENG altijd in combinatie met een warmteverliesberekening 

Laat samen met een BENG berekening altijd een warmteverliesberekening opstellen. Op deze manier bepaald u hoeveel kW het verwarmingstoestel nodig heeft en kunt u de juiste waarde uit de kwaliteitsverklaring hanteren. Een combinatieprijs tussen BENG en warmteverlies is goedkoper en de installateur heeft de warmteverliesberekening toch (verplicht) nodig. 

Delen via social media