BENG – Kosten, werkproces en Levertijd

Auteur: Drs. Tim Mijzen

Wat gaat een BENG berekening kosten?

Woningen:

Een eengezinswoning gaat tussen de 350 en 450 euro kosten. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de woning en of de beng berekening in combinatie gaat met andere diensten (Bouwbesluit, MPG en warmteverlies). HBA geeft namelijk significante kortingen voor combinatie prijzen. Hoe meer verschillende berekeningen u door ons laat berekenen hoe goedkoper u uit bent. 

Utiliteitsbouw: 

Prijzen voor utiliteitsbouw zullen net als bij woningbouw stijgen met 150-200% t.o.v de EPC. De verwachting is dat we een vanaf prijs van 400 euro zullen rekenen voor utiliteitsgebouwen.

Appartementen:   

De prijs voor appartementencomplexen gaat flink omhoog. Dit komt omdat er zowel een berekening van het gehele gebouw, als per appartement dient te komen. Daarnaast worden er kosten per afmelding (per berekening) gerekend. Dit zijn de kosten die gepaard gaan met het het officiel afmelden van de berekening en de verplichte interne controles volgens de BRL 9500.

Komen er verschillen in het werkproces?

Door de certificering moeten wij een projectdossier bijhouden. Deze dossiers krijgen zowel interne als externe controles. Dossiers moeten volledig en reproduceerbaar zijn. Daarnaast dient er per gemaakte keuze (in de berekening) een onderbouwing conform ISSO 75.1 of 82.1 plaats te vinden. Is dit niet volledig dan komen wij in de problemen met onze certificering. Er kan dus niet meer eenvoudig met een VO tekening gerekend worden waar we verschillende aannames in maken. 

 Dit heeft de volgende consequenties:

1. Tekeningen moeten volledig en op DO niveau worden aangeleverd. Dit betreft de plattegronden, gevelaanzichten, doorsneden, situatietekening en detailtekeningen.
2. Wij gaan werken met een online invulformulier waarin u precies kunt aangeven per project wat u gaat toepassen en waar. Dit formulier gaan we zo gebruiksvriendelijk mogelijk opstellen, zodat u in een paar minuten de belangrijkste gegeven door kunt sturen (type installaties etc). Dit formulier is ook onderdeel van het projectdossier en zal ervoor zorgen dat het proces eenvoudiger en sneller verloopt.

Wat doet BENG met onze levertermijn?

We gaan ons uiterste best doen om het levertermijn hetzelfde te houden als nu. Na verwachting zal de levertijd circa 3-5 werkdagen bedragen. In het begin kan dit iets langer duren, maar daar gaan wij niet vanuit. De berekening dient nu ook afgemeld te worden (niet alleen uitdraaien via de software), dit kan circa 1 werkdag langer duren. Voor het officieel afmelden dient er bij HBA altijd een korte interne controle (door een andere gecertificeerde adviseur dan die de berekening opgesteld heeft) plaats te vinden, om te controleren op volledig- en nauwkeurigheid. In de tussentijd kunnen wij u al wel de concept berekening toesturen. Na ontvangst van de conceptberekening duurt het dan nog circa 1 werkdag voordat u het officiële afgemelde document ontvangt.

let op: De NTA 8800, ISSO 72.1 en 82.1 zijn niet volledig. Dit kan ervoor zorgen dat er discussie ontstaat over hoe de invoer precies moet. Wij zijn verplicht om discussiepunten voor te leggen aan het adviesplatform. Mocht dit het geval zijn, dan zijn wij afhankelijk van de reactiesnelheid van derden. Wij gaan er vanuit dat dit zelden voor gaat komen.

 

Delen via social media